1. Dag Nederland (alweer) 1. Dag Nederland (alweer)
 Voor de zoveelste keer staat de teller op mijn telefoon op 1. Deze keer niet om de dagen af te tellen naar een backpack reis,... 1. Dag Nederland (alweer)

1 Voor de zoveelste keer staat de teller op mijn telefoon op 1. Deze keer niet om de dagen af te tellen naar een backpack reis, of het terugkomen daarvan, maar een ander soort vertrek. Deze keer niet zo ver als Australië & Nieuw-Zeeland zoals afgelopen jaar, maar een bestemming binnen de grenzen van de EU. Niet richting de zon zoals Curaçao in 2008, maar richting de sneeuw en dubbele cijfers onder nul. Deze keer niet om een busje te kopen en de natuur in te rijden, maar een vlucht richting een klein kamertje in het centrum van een stad. Naar een vliegveld waarvan de afkorting HEL is, maar waar het voor mij (hopelijk) paradijs zal zijn, want daar wacht ze mij morgen op. Een Fins meisje, ontmoet in Nieuw-Zeeland, leren kennen in Azië, waarmee ik nu samen ga wonen in Helsinki, Finland. In een land waar ik nog nooit ben geweest, waar ze een taal spreken die ik niet beheers, en ze gewoontes hebben waarvan ik nog nooit gehoord heb. (Iets met Pasen en verkleed gaan als heksen en tovenaars om paastakken te ruilen voor snoep???)

Hier komen mijn ervaringen over hoe het is om als oer-hollandse krullenbolknul uit Rotterdam in het koude blond-harige vikingland Finland te wonen. Waar de zomerse nachten kort zijn, en de winterse duisternis lang.  Vragen spoken door mijn hoofd.

Gaat het lukken om werk te vinden?
Kan ik op mijn 28e nog een nieuwe taal leren?
Maar bovenal: Is dit ware liefde, of zitten we nog steeds op die roze wolk? Want gedurende de afgelopen 15 maanden dat we elkaar al kennen, hebben we elkaar maar 12 weken gezien… Allemaal vraagtekens, maar niet op de vraag óf ik wil gaan. Want dit wil ik maar al te graag.

De afgelopen dagen heb ik voor de 4e keer in 2 jaar afscheid genomen van vrienden en familie. Toch voelt het deze keer anders. Oceanië ligt aan de andere kant van de wereld, Finland een kleine 2,5 uur vliegen. Even heen en weer zit er nu wèl in. Bezoekjes van familie en vrienden ook. Iedereen wilt langskomen, ben benieuwd hoeveel er daadwerkelijk komen ;-) Mijn tas is ingepakt en staat klaar in de gang. Met (dikke) kleding, maar ook stroopwafels en boterbabbelaars. Moet natuurlijk wel punten scoren bij haar moeder.

Reacties

reacties