3. Heden en verleden 3. Heden en verleden
Morgen is het precies 4 weken geleden dat het vliegtuig landde in het met sneeuw bedekte Finland. Ondertussen hebben de hopen sneeuw plaatsgemaakt voor... 3. Heden en verleden

Morgen is het precies 4 weken geleden dat het vliegtuig landde in het met sneeuw bedekte Finland. Ondertussen hebben de hopen sneeuw plaatsgemaakt voor de eerste lente bloemen en geeft de temperatuurmeter dubbele cijfers aan (nu boven nul). De eerste weken in Helsinki zijn voorbij gevlogen. Niet alleen omdat we meestal pas rond 10 wakker worden om vervolgens om 11 uur te ontbijten.. maar ook omdat we tot nu toe elk weekend zijn weggeweest. Naar haar moeder: 2 uur met de bus richting het noorden, en naar de buurstad Turku voor een weekendje spa en sauna. Beetje bij beetje begint het land vertrouwder te voelen en kan ik vaak de weg in de stad al vinden zonder navigatie. Dankzij Tuija haar fiets ben ik al een stuk mobieler en het openbaar vervoer is zo goed geregeld dat we overal kunnen komen.

57821686_312727609403169_2854927433813983232_nDe eerste dagen waren wennen. Opeens woonde ik samen en aangezien we elkaar zo lang niet gezien hadden voelde het alsof we elkaar weer opnieuw moesten leren kennen. ‘s Ochtends word ik niet wakker in mijn campertje midden in de natuur, maar in een studentenhuis in een vreemd land waarvan ik de taal niet spreek. Zijn er echt twee jaren voltrokken sinds de start van mijn Oceanië avontuur? Er aan terugdenkende blijft de huidige situatie een bizarre samenloop van omstandigheden.

Meer dan een jaar geleden had ik haar ontmoet in Nieuw-Zeeland via een groep op Facebook. Zij was één van de vele reisgenoten die wel een rit wilde delen van A naar B. Binnen één week hadden we zo’n band opgebouwd dat het afscheid zwaar en verdrietig was. Echter zat haar tijd in NZ er op en ik was pas net begonnen met mijn avontuur. We bleven contact houden en niet veel later stelde ze voor om in haar zomervakantie weer af te spreken. We zouden elkaar halverwege de planeet tegemoetkomen: Thailand. Het aftellen van vier lange maanden begon, maar voor we het wisten stonden we opeens tegenover elkaar in Bangkok op het vliegveld vol ongeloof. Toen ik eerder aan haar vroeg hoe lang ze in haar zomervakantie wilde komen, twijfelde ze geen moment: alle tien haar vakantieweken. En zo begon onze reis onder de Aziatische zon. In die twee en een halve maand hebben we zoveel gekkigheid meegemaakt, maar dat is voor een ander verhaal. Ook die weken vlogen voorbij en opeens stonden we weer op het vliegveld om voor de tweede keer afscheid te nemen, niet wetende wanneer we elkaar weer zouden zien. Ze zeggen dat als je met elkaar op vakantie kan gaan, je relatie alles kan overleven. Zou dit echt zo zijn? De meeste mensen leren elkaar eerst kennen in een woon-werk situatie; wij juist op vakantie. 24/7 boven op elkaars lip in een vreemde cultuur, maar zonder de zorgen en stres van het dagelijks leven. Wat is er zwaarder?

58377108_2763089900583867_730246235339882496_n

Eenmaal terug in Nieuw-Zeeland reisde ik verder met mijn campertje Yaya om het zuidereiland te ontdekken en om er te werken. In de weken die volgden merkte ik dat ik haar echt miste, maar ook mijn reis wilde afmaken. Na wat rekensommetjes gemaakt te hebben, en met het oog op haar voorjaarsvakantie, besloot ik om in het geheim een ticket te boeken naar Helsinki. Niet in april, zoals ik haar liet geloven, maar in februari. De 14e: Valentijnsdag. De oer-romanticus in mijn leek dat wel een goed idee en zo begon opnieuw het aftellen. Een half jaar later was het zover en landde mijn vliegtuig in Finland. Iedereen die het maar wilde horen wist dat ik haar ging verrassen, behalve zij zelf. Toen het moment daar was en ik op de stoep stond, stuurde ik haar een berichtje de deur open te doen. Ze kwam de trap afgerend en met een hand voor haar mond en grote ogen deed ze de deur open. Gelukkig viel de verrassing in goede aard en die week werd ze elke dag weer blij verbaasd wakker dat ik er echt was. Het was toch geen droom. Na een weekje ben ik naar huis gevlogen om mijn familie en vrienden weer te zien. Samen met Tuija plande we een datum dat ik weer naar Finland zou komen. Deze keer enkele reis.

57644648_2617747998240766_9073176188700065792_n

Volgende keer:  Op zoek naar een hobby, sport, en oja werk…

Reacties

reacties